Před rokem jsem úplně náhodou narazila na stránky Centra výživy a zdraví. Neslibovali zázraky, jen reálnou šanci udělat něco se svým zdravím....
Krabičková dieta jídelníček
Podstatou této diety jsou krabičky s pěti jídly denně. Jedna možnost je si je objednat a o víc se nestarat. Druhá (pro Vás levnější možnost) je připravovat si krabičky doma. Pokud máte čas na denní vaření a přípravu jídla, je to cesta, jak zhubnout.
Volíte-li rychlejší cestu, tedy objednáte-li si krabičky až domů, pravděpodobně zhubnete. Nenaučíte se ale jídlo sami připravovat ani správně nakupovat.
Na trhu najdete nespočet společností, které se živí přípravou a rozvozem krabičkové diety. Bohužel je jen málo těch, kde jídelníček připravuje skutečný odborník na výživu. Většina se potýká s nedostatkem vitaminů a minerálních látek. Některé mají nebezpečně málo sacharidů, jiné bílkovin. Všechny tyto živiny potřebujete ke správnému a zdravému zhubnutí. Ani tuky nesmíte zanedbat, bez nich to taktéž nepůjde. Proto, aby tělo správně pracovalo a hublo, potřebuje vyvážený poměr všech živin.
Jak by měl vypadat jídelníček u vhodné krabičkové diety?
Základem úspěchu je dodržet pravidelné intervaly mezi jídly. Jezte pět jídel denně zhruba po třech hodinách. Lidé hodně pracující by měli jíst dokonce i 6 jídel.
Základ stravy jsou kvalitní sacharidy. Využijte tedy celozrnné pečivo, jáhly, celozrnnou rýži, brambory, pohanku, celozrnný kuskus apod. Kupte si žitné knäckebroty, grahamové křehké plátky a pufované špaldové chlebíčky.
Sacharidy byste měli doplnit také bílkovinami. Využít můžete libové maso,ryby, šunku nad 90 % masa, vajíčka, nízkotučné sýry, polotučné tvarohy, jogurty a zakysaná mléka. I luštěniny jsou plné bílkovin, nebojte se jich. Na trhu existují i speciální potraviny typu sojové maso, šmakoun, tofu nebo ROBI maso.
Zelenina Vám pomůže zhubnout rychleji
Další v řadě by měla být zelenina. Zařazovat můžete libovolnou zeleninu. Jezte ji čerstvou, pečte, duste, vařte v páře, grilujte nebo zapékejte. I když nejste zeleninoví příznivci, vždy se dá upravit tak, aby chutnala.
Zeleninu doplňte denně jedním nebo dvěma kousky ovoce. Tady však dejte pozor na sladké kompoty, marmelády nebo kupované džusy. Tyto výrobky jsou plné cukru, který je tam pro zlepšení chuti a konzervaci přidáván.
Minerální látky, vitaminy, stopové prvky a enzymy jsou nezbytné pro veškeré funkce těla. Proto příjem zeleniny ani ovoce nepodceňujte. Pokud chcete zjistit, které vitamíny Vám chybí, doporučujeme vyhledat pomoc odborníka.
Pamatujte i na rozumné množství tuků
Ani tuky byste neměli opomíjet, dodají Vám energii a tělo bude správně fungovat. Preferujte za studena lisované extra panenské oleje, máslo, ořechy a semínka a tuky z ryb. Rozšířeným mýtem je informace, že ryby jsou tučné, a proto bychom jejich konzumaci měli omezovat. Rybí tuk je zdravý tuk. Již dávno maminky krmily děti rybím tukem (tenkrát ještě na lžičku), protože je zdravý. Využijte možnosti, které máte dnes - pokud ryby přeci jen nejíte, doplňujte omega nenasycené mastné kyseliny doplňkem stravy.