Jediným důvodem, proč jsem vyhledala odborníka na výživu, bylo to, že jsem již po delší dobu nemohla snížit svou váhu. Snažila jsem se...
Žlučníková dieta jídelníček
Tuto dietu dodržují obvykle lidé po operacích žlučníku. Je podobná dietě při onemocnění jater a slinivky břišní. Hlavním principem je omezit ze stravy tuky, hlavně v mase, uzeninách, smažená jídla a skryté tuky ve sladkostech. Podívejte se, jaká jsou doporučení pro žlučníkovou dietu a jídelníček.
Základní principy žlučníkové diety:
- omezte příjem tuků - tuků nesmí být více než 60 g za den, pokud hubnete, tak i méně
- vybírejte si především tuky rostlinné
- maso ani zeleninu nesmažte, nepečte, negrilujte
- vhodné maso je pouze libové (např. krůtí, telecí, králičí)
- konzumovat můžete ryby - vybírejte pouze čerstvé, tepelně upravené
- jídla musí být lehce stravitelná, nepoužívejte moc koření
- strava by neměla obsahovat tvrdé a špatně stravitelné části (např. tvrdé slupky, zrníčka)
- vylučte nadýmavé druhy zeleniny, jako je květák, zelí nebo kapusta
- vajíčka zařazujte pouze v malém množství na přípravu pokrmů
- vyvarujte se konzumaci vnitřností (například játra)
- nesmíte používat tučné, zrající a plísňové sýry a mléko na pití nebo do jídel
- nejezte kynuté pečivo ani čerstvé pečivo
- vylučte tučná dochucovadla (např. majonézu, tatarku)
- pozor na ovoce a zeleninu se slupkami, zrníčky a peckami
- neměli byste pít alkohol, černou kávu ani perlivé nápoje
- nevhodná je také čokoláda
Každý pacient má k potravinám jinou toleranci, proto by pro Vás strava měla být poskládána individuálně s ohledem na doporučené a nedoporučené potraviny. Pokud máte pochybnosti, doporučujeme navštívit dietologickou poradnu.
Tipy pro vaření
Masa a zeleninu můžete dusit, vařit, připravovat v mikrovlnné troubě nebo péct ve vodní lázni. Pro lepší barvu a chuť můžete maso restovat nasucho na teflonové pánvi. Nepoužívejte jíšku ani cibulový základ. Pokud potřebujete zahušťovat, použijte nasucho opraženou mouku (tzv. dietní jíšku) anebo zálivky z mouky a vody. Tuk přidávejte až do hotového pokrmu.
Pokud rádi pečete, nepoužívejte kynutá těsta ani máslové krémy. Nahrazovat je můžete lehkými piškotovými těsty (s minimem vajec) a tvarohovými krémy s ovocem.