Jediným důvodem, proč jsem vyhledala odborníka na výživu, bylo to, že jsem již po delší dobu nemohla snížit svou váhu. Snažila jsem se...
Bezlepková dieta
Bezlepková dieta spočívá v konzumaci potravin bez obsahu lepku, jenž je součástí obilného zrna (např. pšeničného). Největším zdrojem lepku v potravinách je tedy obilná mouka, kterou je při této dietě nutno vyřadit z jídelníčku.
Komu je dieta určena?
Bezlepkovou dietu by měli dodržovat všichni nemocní s celiakií nebo alergií na lepek - nesnášenlivost lepku je trvalá záležitost, kdo jí trpí, musí dietu dodržovat celoživotně.
Bezlepkovou dietu mohou ovšem dodržovat i lidé, kteří s trávením lepku problém nemají. Vhodná je pro všechny. Mohou ji i nemocní, doporučuje se například při problémech se srdcem.
Co je nutné dodržovat?
Pokud se chcete stravovat bezlepkově, je nutno vyřadit z potravy drtivou většinu obilovin. Lepek bývá skryt také v mnoha dalších potravinách, jejichž součástí je obilí nebo obilná mouka. Najdete jej např. v pivu nebo uzeninách. Bez problémů můžete konzumovat potraviny přirozeně bezlepkové (např. brambory nebo rýže) a dále pak také potraviny, které jsou jako bezlepkové označeny (např. bezlepkový chléb).
Důležité jsou správné informace!
U bezlepkové diety je velkým problémem zjistit, které potraviny jsou z hlediska obsahu lepku rizikové. Nesprávné či nepřesné informace vás mohou ohrozit, proto doporučujeme navštívit dietologickou poradnu, kde vám s výběrem správného jídelníčku poradí.