Jediným důvodem, proč jsem vyhledala odborníka na výživu, bylo to, že jsem již po delší dobu nemohla snížit svou váhu. Snažila jsem se...
Jak zdravě zhubnout
Připravili jsme pro Vás 10 pravidel, jak zdravě zhubnout:
-
Motivace - je základem úspěchu. Ujasněte si PROČ vlastně chcete zhubnout. Pro někoho je motivace současný zdravotní stav, pro jiného velikost oblečení. Jaká je ta Vaše motivace?
-
Správný pitný režim - je nezbytný pro vylučování odpadních látek z těla a pro správnou funkci tkání a orgánů. Vypít byste měli přibližně 300 ml čistých tekutin na každých 10 kg váhy. Člověk, který váží např. 70 kg by měl za den vypít 2100 ml tekutin.
-
Stravu je zapotřebí rozdělit na několik jídel. Intervaly mezi jídly by měly být zhruba 3 hodiny. Pro někoho je dobré jíst 5x denně, pro jiného třeba 7x. Hlavně snídejte! Snídaně je základ, dodá Vám energii do dopoledne, proto byste ji neměli ošidit.
-
Snížit/zvýšit příjem kalorií. Jak máte správně nastavit Váš hubnoucí příjem kalorií Vám poradí výživový poradce. Každý člověk je jiný, i stravování musí být nastaveno jinak.
-
Vaše strava by měla obsahovat dostatek kvalitních živin. Musíte si vybírat ty správné sacharidy (v luštěninách, zelenině, obilovinách...), bílkoviny a tuky. Snižte příjem nezdravých tuků (tedy z masa, mléka...) a konzumujte převážně rostlinné oleje. Nezapomínejte ani na dostatek vitaminů, minerálních látek a vlákniny.
-
Abyste dobře strávili jídlo, které přes den sníte, je důležité ho správně jíst. Nehltejte sousta a jezte pomalu.
-
Omezte příjem jednoduchých cukrů - pokuste se nejíst sladkosti a nepít slazené nápoje.
-
Zapomeňte na jídla z fast foodu. Pizza, párek v rohlíku či hamburger nejsou prostředkem, jak zhubnete.
-
Nepřejídejte se.
-
Pohybová aktivita - je dalším krokem k úspěchu. Pokud nejste zvyklí se hýbat/cvičit, je třeba zvolit zezačátku lehčí aktivitu. Pohyb by Vás ale měl bavit, jinak u něj dlouho nevydržíte. Nezapomínejte ani na odpočinek a spánek.
Vzorový jídelníček pro zdravé hubnutí:
Snídaně |
Grahamový rohlík s tvarohovou pomazánkou a paprikou |
Přesnídávka |
Mrkvový salát s jablkem a zálivkou z olivového oleje |
Oběd |
Pečený pstruh se šťouchanými bramborami a salátem z rajčat |
Svačina |
Acidofilní mléko a knäckebrot |
Večeře |
Kváskový žitný chléb se šunkou od kosti a salátovou okurkou |
Druhá večeře |
Okurka |