Poměrně dlouho jsem se nemohl zbavit své nadváhy, spíše velké obezity. Lhal bych, kdybych řekl, že mě to netížilo a zdravotně neomezovalo. Váha se...
Redukční dieta
Redukce váhy se stává v posledních letech diskutovanou záležitostí ve všech pádech. Hubnutí je probíráno v časopisech, na internetu i v televizních pořadech. Proč? S rozvojem techniky i potravinářského průmyslu nás výrobci stále častěji překvapují novými potravinami. Mnohdy však i s vysokým obsahem cukru, tuků a soli. Strava je v našem pásmu dostupná pro všechny a bohužel je jí víc, než potřebujeme. Jíme mnoho, v práci sedíme a v důsledku toho přibíráme.
Co s tím? Snížit přísun energie!
Většina lidí se přejídá a konzumuje velmi mnoho energie – víc, než tělo potřebuje. Například celé velké menu ve fast-foodovém řetězci má tolik kalorií, kolik by měla obsahovat celodenní strava.
Je potřeba snížit příjem a zvýšit výdej energie. Abyste hubli správně, musíte hubnout o 0,5 - 1 kg týdně. Když si spočítáte váš dosavadní příjem a snížíte jej o 1000 - 1500 kJ, už tím začnete hubnout. Při redukci se nemusíte trápit hlady, jen je potřeba jíst správně složenou stravu v menších porcích. Když si jednou týdně dopřejete nějaký malý "hřích", nic se nestane.
Několik důležitých rad:
-
je zapotřebí dostatečně pít
-
je vhodné vynechat smažená a tučná jídla
-
je potřeba ze stravy vyloučit produkty z bílé mouky, jako je bílé pečivo, knedlíky, sladké pečivo nebo třeba pšeničné těstoviny
-
je nutné z jídelníčku vynechat tučné mléčné výrobky, jako např. plísňové sýry a smetanu
-
sladkosti a alkohol doporučujeme omezit na minimum
-
součástí talíře by mělo být zhruba 500 g zeleniny denně a ovoce v množství přibližně 150 – 200 g denně.
-
je třeba si osvojit návyk pravidelného jídla cca po třech hodinách, snídaní počínaje a večeří konče
-
samozřejmě záleží i na velikostech jednotlivých porcí
-
pro správnou redukci je důležitý i pohyb a odpočinek
Co si pod zdravým redukčním jídelníčkem představit?
-
Ke snídani si dejte sacharidy i bílkoviny - např. celozrnný chléb se šunkou
-
Na oběd nešiďte přílohu ani bílkoviny- zvolit můžete třeba vařenou rýži natural a pečené králičí maso
-
K večeři volte menší množství přílohy a opět bílkovinu - třeba grahamový rohlík a tvarohovou pomazánku s tuňákem
-
Svačinky by měly být menší, dopoledne třeba ovoce a odpoledne bílý jogurt
-
Pokud jdete spát pozdě, dejte si i druhou večeři - stačí kus zeleniny
-
Snídani, oběd i večeři doplňte zeleninovou přílohou nebo salátem
Se správnou sestavou jídelníčku i s velikostí jednotlivých porcí vám samozřejmě pomůže výživový poradce, na kterého vám doporučujeme se obrátit!